Gaat u akkoord?

Hummelinck-stuurman.nl gebruikt cookies om de website te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante advertenties te zien krijgt.

Herdershond Ilja in portrettengalerij Stadsschouwburg Amsterdam

05-09-2011

Vijfentwintig jaar nadat zes honden voor tumult zorgden op het podium van de Stadsschouwburg Amsterdam en daarmee de internationale pers haalden, zorgde vandaag wederom een herdershond voor de nodige opschudding in de Stadsschouwburg Amsterdam. Na afloop van een feestelijke bijeenkomst rond het vijfentwintig jarig jubileum van de gedenkwaardige voorstelling Going tot the Dogs onthulden Wim T. Schippers en schouwburgdirecteur Melle Daamen in aanwezigheid van o.a. Titus Muizelaar, Hans Teeuwen, Kees Hulst, Olga Zuiderhoek, Adelheid Roosen en één van de hondentrainers, een (staats)portret van de hoofdrolspeelster uit de voorstelling: herdershond Ilja van Vinkeloord (1981 – 1996). Het portret van Ilja, geschilderd door Fred Schley, is toegevoegd aan de portrettengalerij van de Stadsschouwburg Amsterdam en hangt tussen portretten van andere grootheden uit het Nederlands theater, zoals Kitty Courbois, Joop Admiraal, Hans Kesting en Mary Dresselhuys.

Herdershonden schrijven theatergeschiedenis in Going to the dogs
Op 19 september 1986 vond in de Amsterdamse stadsschouwburg de première van het toneelstuk Going to the dogs van Wim T. Schippers plaats. In het voor 65.000 gulden (29.496 euro) door de overheid gesubsidieerde toneelstuk bestonden de spelers uit zes afgekeurde politiehonden, die na negen maanden repeteren mochten optreden. Honderden mensen kwamen hun acteertalenten bewonderen. De zes Duitse herdershonden liepen onrustig op het podium rond, snuffelden, blaften, deden hun behoefte en keken naar de televisie. Volgens Schippers volgden zijn 'acteurs' nauwgezet het script, maar de meeste toeschouwers waren daar niet helemaal van overtuigd. Dit bijzondere toneelstuk werd landelijk nieuws, en ook de BBC en CNN besteedden er aandacht aan. Het toneelstuk leidde tot Kamervragen! Tijdens het Nederlands Theaterfestival (TF) keken Wim T. Schippers en Titus Muizelaar met Wilfred Takken afgelopen zaterdag terug op deze gebeurtenis. 

Wim T. Schippers,  een kunstenaar die stof doet opwaaien
De theaterstukken en kunst van Wim T. Schippers zorgen altijd en overal voor de nodige stof tot nadenken én opwaaien. Onlangs kocht Museum Boymans Van Beuningen zijn Pindakaasvloer aan. Zijn laatste toneelstuk 'Wuivend graan' werd genomineerd voor de Toneel Publieksprijs De Portrettengalerij van de StadsschouwburgDe portrettengalerij van de Stadsschouwburg Amsterdam bestaat uit schilderijen en bronzen bustes van gerenommeerde acteurs die in de Schouwburg speelden. De traditie is dat bewonderaars van een acteur een portret laten maken en dit aanbieden aan de Stadsschouwburg. Dit portret van Ilja van Vinkeloord, geschonken door Hummelinck Stuurman Theaterbureau,  is de laatste aanwinst in de collectie.
« Naar nieuwsoverzicht

 
Hummelinck Stuurman Theaterbureau,
Da Costakade 190, 1053 XG Amsterdam,
(020) 6164004, info@hummelinckstuurman.nl