Try-outs Achter het Huis en dreigend kortgeding

01-11-2017

Deze week bekend gemaakt in de Volkskrant: het Anne Frank Fonds uit Bazel dreigt met een kort geding vanwege het script van ACHTER HET HUIS. De try-outs van Achter het Huis zijn momenteel in volle gang.

Anne Frank Fonds uit Bazel dreigt met kortgeding tegen
theaterproducent Hummelinck Stuurman

 Amsterdam, 1 november 2017 – Het Anne Frank Fonds* uit Bazel heeft aangegeven een kortgeding aan te spannen om de uitvoeringen van het toneelstuk Achter het Huis te verhinderen. Achter het Huis is geïnspireerd op de dagboeken van Anne Frank, geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer en geregisseerd door Johan Doesburg.

Achter het Huis is een nieuwe, volledig vrije en originele interpretatie van de dagboeken van Anne Frank. De fantasie van de schrijver, Ilja Leonard Pfeijffer, over wat het samenleven in een kleine ruimte, terwijl buiten de vijand rondloopt, doet met mensen, maakt dat veel fictieve elementen zijn toegevoegd aan de vertelling van Anne Frank. Hiermee gaat de interpretatie van Pfeijffer verder dan de dagboeken, ligt de focus niet alleen op Anne maar op alle personages en is het een eigentijds verhaal over het leven in een oorlogssituatie.

Aangezien het dagboek van Anne Frank meer dan zeventig jaar geleden voor het eerst werd gepubliceerd, is naar het oordeel van Hummelinck Stuurman iedereen vrij een eigen interpretatie van het dagboek te geven. Desondanks was de theaterproducent bereid afspraken te maken met het Anne Frank Fonds, de beheerder van de dagboeken van Anne Frank. Na lezing van het eerste script heeft het Anne Frank Fonds aangegeven niet akkoord te willen gaan met het stuk van Pfeijffer en de gesprekken beëindigd. De kritiek van het Anne Frank Fonds concentreert zich op het (eigentijdse) taalgebruik, de vermeende humor en de toegevoegde verhaallijnen.
Het Anne Frank Fonds heeft vervolgens aangegeven een kortgeding aan te willen vragen, aangezien het fonds van mening is dat een bewerking van het dagboek niet gespeeld mag worden zonder zijn toestemming.

Zaterdag 11 november gaat Achter het Huis in première in de Stadsschouwburg Haarlem.

Achter het Huis
wordt gespeeld door Anne van der Burg, Hajo Bruins, Oda Spelbos, Raymonde de Kuyper, Cees Geel, Marie Louise Stheins, Michiel Nooter, Joost Koning en Amarenske Haitsma. De voorstelling toert tot en met 3 maart door Nederland.

*Niet te verwarren met de Anne Frank Stichting in Amsterdam, die het Anne Frank Huis beheert en openstaat voor nieuwe interpretaties van het dagboek
« Naar nieuwsoverzicht

 
Hummelinck Stuurman Theaterbureau,
Da Costakade 190, 1053 XG Amsterdam,
(020) 6164004, info@hummelinckstuurman.nl

Gaat u akkoord?

Hummelinck-stuurman.nl gebruikt cookies om de website te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante advertenties te zien krijgt.