Gaat u akkoord?

Hummelinck-stuurman.nl gebruikt cookies om de website te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante advertenties te zien krijgt.
U kunt zoeken door ons archief door middel van de bovenstaande zoekopties. Zoek op trefwoord, gezelschap of enkel op Hummelinck Stuurman producties.

 

Arjen Stuurman in gesprek met Patrick van den Hanenberg over afscheid Diederik Hummelinck (PDF)

 Digitale boek lezen, klik kier.

 

 

Cameretten springplank impresariotalent
Als in 1977 het Lagelanden Cabaret het Delfts studentencabaretfestival wint, winnen de lage landen er een theaterbureau bij.
Diederik Hummelinck, op dat moment geschiedenisstudent en aanwezig als kennis van de winnaars Aernout Witteveen en Chris Houtman, werpt zich op als impresario. Als snel breidt Hummelinck zijn bureau uit met nieuwe talentvolle artiesten. De theaterzaken gaan dermate goed dat Hummelinck zich op 31 mei 1977 inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Niet veel later ontdekt hij in Den Haag, de nu als kinderboekenschrijfster bekende, Joke van Leeuwen. Zij zal de eerste cabaretiere worden die hij begeleidt naar een succesvolle Cameretten overwinning.
Als het Dabaret Salu (Dada cabaret door Sam en Lukas) het Cameretten wint, is het bureau zijn eerste buitenlandse act rijker.  De twee Vlamingen Sam Bogaerts en Lucas Vandervost ruilden al snel hun cabaretcarrière in voor een succesvolle loopbaan als toneelmakers. De regisseurs zorgden voor de eerste genreverbreding van het kantoor. Naast cabaret werd nu ook toneel aangeboden. Het palet zou later nog meer verrijkt worden met dans, kinder- en familietheater, Nederlandstalige pop en muziektheater.

Student wordt theaterman en vindt zakenpartner.
Door het gestaag groeiende aantal voorstellingen werd niet alleen de studentenkamer van Diederik Hummelinck al rap te klein. Aangezien de behoefte groeide om verder uit te breiden werd er gezocht naar een zakenpartner. Deze werd in Arnhem gevonden in de persoon van Arjen Stuurman. Stuurman werkte op dat moment bij de schouwburg aldaar en had de ervaring en met name de nodige financiële kennis voor een hechte en succesvolle samenwerking die sinds 1983 duurt.
De eerste inbreng van Stuurman was Danstheater Vals Bloed, dat snel furore maakte in het Shaffy Circuit en het onder de naam Het Concern nog tot Carré zou schoppen. De belangrijkste groepen, die het bureau vertegenwoordigde waren op dat moment verder: De Witte Kraai (opvolgers in toneel van Dabaret Salu), Alex d' Electrique, Joke van leeuwen, Theatergroep Nijinsky en het muziektheater gezelschap Hare Majesteit.

Brigitte Kaandorp en Vlaamse Golf zorgen voor doorbraak naar de grote zalen.
Tot 1983 werd er nog voornamelijk gespeeld in het kleine zalen circuit met het legendarische Amsterdamse Shaffy Theater als artistiek middelpunt. Dat zou snel veranderen als Brigitte Kaandorp zich bij het bureau aansluit. De Haarlemse cabaretiere wint dat jaar het Cameretten Festival en breekt definitief door met haar programma Kouwe Drukte. Toen eind tachtiger jaren ook de Belgische gezelschappen de Blauwe Maandag Compagnie (Luc Perceval), de Tijd, Theater de Korre, Antigone  en Malpertuis (Dirk Tanghe) werden vertegenwoordigd, was theaterbureau verantwoordelijk voor de Vlaamse golf, een grote invloed van Vlaamse toneelgezelschappen op het Nederlandse toneelbestel.

Ontdekkers van groot cabarettalent
Vanaf het prille begin is cabaret een belangrijke pijler geweest voor het bureau. Naast de eerder genoemde Brigitte Kaandorp is Hummelinck Stuurman Theaterbureau een belangrijke factor geweest van vele grote namen in het cabaret. Enkele kwamen tijdens hun glansrijke carriere bij het bureau, maar de meeste werden gescout en gekoesterd vanaf het prille begin.  In 1991 ontdekt het bureau tijdens Cameretten het duo Teeuwen en Smeenk. Met hun anarchistische cabaret zorgen zij voor een omslag in de cabaretwereld. Nog tijdens de try-outs van hun eerste programma 'Heist' komt Roland om bij een auto ongeluk. In 1999 brengt het bureau op basis van uniek bij elkaar gezocht materiaal het programma postuum op cd  uit. Na een onderbreking gaat Hans Teeuwen solo verder. Hij groeit uit tot de cabaretontdekking van de vorige eeuw. Naast Teeuwen maken ook Marijke Boon, De Berini's, Jan Rot, Sanne Wallis de Vries programma's bij het bureau.  Bijzonder is een samenwerkingsprogramma het theaterbureau produceert met Hans Dorrestijn en Adèle Bloemendaal. In dit project staand de tekstschrijver en de vedette voor het eerst (en enige keer) samen op de planken. Het programma is exclusief te zien in het Nieuwe de La Mar Theater in Amsterdam.  Met 'Volgend jaar lach je d'r om' maakt Nederland niet alleen kennis met een revue van hoog niveau, maar ook met de muli-talenten Alex Klaasen en Martine Sandifort  die op hun eigen unieke kleinkunstiaanse wijze cabaret met elkaar bedrijven. Op dit moment worden de jonge cabarettalenten Louise Korthals, Ronald Snijders, Anne Neuteboom, Kiki Schippers en Pieter Verelst door het bureau gekoesterd.

Van theaterzaal naar geluidsdrager
Voor Hummelinck Stuurman is een brede uitstraling van het cabarettalent van groot belang. Al vanaf de beginjaren werd daarom in samenwerking met de VARA een groot aantal cabaretprogramma's opgenomen voor televisieuitzending. Deze uitzendingen werden ook uitgebracht op video, dvd en cd.
Speciaal voor het uitbrengen van deze mediaproducties werd het label De Jongste Dag opgericht. Ter gelegenheid van het twintig jarig bestaan van werd de cd 'Verlangen Brandt', naar een nummer van Marijke Boon,  uitgebracht. Op deze cd staat een bijzondere selectie gemaakt uit het Hummelinck Stuurman cabaret-repertoire. Met nummers die nog niet eerder op cd werden uitgebracht en hits van het eerste uur. In 80 minuten komen onder andere Hans Teeuwen, Alex d'Electrique, De Berini's en Klaasen & Sandifort voorbij.


Van impresario naar theaterproducent
Naast het theaterbureau werd in '84/'85 Hummelinck Stuurman Producties opgericht; er zou niet
alleen maar faciliterend worden opgetreden voor bestaande gezelschappen of individuen. Het bureau gaat vanaf dat moment zelf produceren. Sindsdien zet HS stukken op de planken die uniek zijn. Uniek omdat het nieuwe bewerkingen (boek of film), nieuw Nederlands toneel of een moderne klassieker betreffen. Vanaf het begin hebben de producenten Hummelinck en Stuurman oog voor oorspronkelijk Nederlands schrijftalent. Ze brengen nieuwe stukken uit van Paul Haenen, Wim T. Schippers, die in hun opdracht geschreven en geproduceerd en ontdekken schrijftalenten als Flip Broekman, Kim van Kooten en Frank Houtappels. Avontuurlijk produceren is de heren niet vreemd. Op 19 september 1986 schrijven ze theatergeschiedenis als de voorstelling 'Going to the Dogs'  van Wim T. Schippers in de Amsterdamse Stadsschouwburg in première gaat. In het voor 65.000 gulden door de overheid gesubsidieerde toneelstuk speelden geen acteurs, maar het stuk werd opgevoerd door zes afgekeurde politiehonden, die na negen maanden repeteren mochten optreden.

Moderne klassiekers en oorspronkelijk Nederlands Toneel
Ruim tien jaar geleden kreeg Hummelinck Stuurman Theaterbureau als eerste theaterproducent ter wereld van Ingmar Bergman de toestemming om 'Scènes uit een Huwelijk' op de planken te brengen. Het werd de start van een bijzondere reeks boek- en filmbewerkingen op het toneel. Scènes kreeg memorabele en prijswinnende opvolgers als Blind Date, Max Havelaar, Mephisto, De dood en het meisje, De stille kracht en Una Giornata Particolare.
Oorspronkelijk Nederlands Toneel: De afgelopen jaren introduceerde Hummelinck Stuurman Theaterbureau schrijftalenten als Ruud van Megen, Kees van Kooten, Flip Broekman, Frank Houtappels, Paul Haenen en Kim van Kooten aan een breed publiek. Vorig seizoen brachten zij drie nieuwe oorspronkelijke theaterproducties uit: de tragikomedie Hotel Atlantico van Frank Houtappels met Marc-Marie Huijbregts, Paul Groot, Hajo Bruins en Dick van den Toorn, het liefdesdrama De Grote Liefde van Ger Thijs met o.a. Kitty Courbois, Derek de Lint en Renée Soutendijk en de nieuwe Nederlandse musical Hera van Flip Broekman, Martin van Dijk en Jan Boerstoel met o.a Vera Mann, Arjan Ederveen en Waldemar Torenstra. De voorstellingen van Hummelinck Stuurman Theaterbureau worden door pers, publiek en vakjury's gewaardeerd. In de afgelopen jaren werden zowel Herfstsonate (2006) Wie is er bang voor Virginia Woolf? (2007) als Oog om Oog (2010) bekroond met de Toneel Publieksprijs en werden Edwin de Vries en Tjitske Reidinga in 2002 onderscheiden met respectievelijk een Louis d'Or en een Colombina. Acteur Kees Hulst werd gelauwerd met de Johan Kaart Prijs en genomineerd voor een Louis d'Or voor zijn rol in Wuivend graan. Heijn van der Heijde kreeg in 2012 de Louis d'Or voor zijn hoofdrollen in 'Vincent en Theo' en 'Oom Wanja'. 

Kwaliteit voor het hele gezin
Sinds 1983 speelt het bureau een tonaangevende rol in het aanbod van familievoorstellingen in de Nederlandse schouwburgen.  Met de jaarlijkse komst van het Velvets Schwarzes Theater zorgde het bureau jarenlang voor sprookjesachtige voorstellingen voor jong en oud. Met de komst van Cees Brandt bij het bureau wordt ook de peutermarkt bediend. In de jaren negentig van de vorige eeuw voegt het bureau een parel aan het Nederlandse familietheater toe. (Oud) Orkaterleden richten de muziektheatergroep De Lucifer op. Met voorstellingen als De Grens en door de medewerking van topacteurs als Renee Fokker zorgt het gezelschap voor bijzondere eerste theaterervaringen voor een opgroeiende generatie theaterbezoekers.

Koninklijke erkenning
Diederik Hummelinck en Arjen Stuurman van werden in 2008 in Amsterdam benoemd tot ridders in de Orde van Oranje-Nassau voor hun verdienste voor het Nederlandse toneel.
De mannen ontvingen hun lintje ter gelegenheid van het zilveren jubileum van hun steeds succesvollere onderneming.

 

Arjen Stuurman in gesprek met Patrick van den Hanenberg over afscheid Diederik Hummelinck (PDF)

 Digitale boek lezen, klik kier.

 

 

ZIE VOOR NOG MEER INFORMATIE: Over ons.

 
Hummelinck Stuurman Theaterbureau,
Da Costakade 190, 1053 XG Amsterdam,
(020) 6164004, info@hummelinckstuurman.nl